Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициБабинден -08.01н.с/ 21.01с.сЧестит Бабинден!
Честит Бабинден!

Бабинден -08.01н.с/ 21.01с.с: Честит Бабинден!

<< Прати...

Ключови думи: Картичка, описание, преклонение, пожелание, поздрави, празника, бабин, ден, здраве, дълъг, живот, щастлив, радост, обич, пълни, къщи, дечица, благословия

На 21 януари е Бабинден. На тоя ден жените стават рано, за да са ранобудни децата им и замесват пресни погачи. А невестите, родили през годината, очакват бабата в своя дом.

В Тракия бабата посещава сутрин всеки дом, в който е обродила дете. Присяда край детето, заприда червена вълна, усуква нишката и я връзва на дясната ръка на детето „за здраве и против зли очи“. После измива очите му с прясна водица, мазва челото на детето с масло и мед, лепва отгоре власинка алена вълна и благославя. А когато младата майка й полее да се измие, (още ...)
бабата отрива мокри ръце по полите на жената, за да ражда по-леко следващите деца. Всяка майка дарява бабата със сребърна пара и къделя, а първескините омесват за нея кравай с дупка, през която промушват кенарена риза, престилка и шарени вълнени чорапи.

Същинският празник започва едва по обяд, когато всички жени, нарамили пъстри бохчи, събрани на групи, с весел смях и песни влизат в дома на бабата. Преди гощавката бабата прекадява трапезата и благославя: „Тая година, които са родили, догодина да повторят, пълните да са изпразнят, празните да са напълнят. Амин!“ А жените загребват с длани от целебния дим към себе си, за да заченат идващата година и по-лесно рожба да добият. Бабата разчупва погачата и раздава на всяка къшей, по който гадаят какво дете ще добие - краищник за момче и средица за момиче. Следват много песни, закачки, игри и ритуално къпане на бабата.
А мъжете в този ден благосклонно си траят, защото, дори само да погледат веселбата, рискуват да разгневят жените, а наказанието е пълни гащи с камъни.

(скрий)


изглед за голям екран ...