Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициЛазаровденЧестит Лазаровден!
Честит Лазаровден!

Лазаровден: Честит Лазаровден!

<< Прати... >>

Ключови думи: Лазаров, ден, Цветница, Великден, Обичаи, момински, празници, лазарки, картичка, поздрав, пожелание, девойки, народни, носии, танци, песни, магнетични, цветни, венци, красота

Лазаровден.Лазарица.Лазарова събота. Все имена за древния празник, почитан от българите в последната Събота преди Страстната събота.

Лазарките
Песните им са магнетични... Те канят пролетта и плодородието... Привличат добрите сили и прогонват зимната тъга... Измолват здраве и берекет за целия род и поминък... Ето защо, стопаните на всеки дом с радост очакват лазарките рано-рано на този ден и ги даряват с бели яйца, символ на възраждащия се живот!

Лазарките са млади момичета, които сега се замомяват. Те са облечен (още ...)
и в празнични носии, косите им са окичени с пищни венци. От този момент те вече се считат готови за женитба. Старите хора казват, че която мома не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова и обредните песни, които лазарките пеят на този ден, славят най-вече любовта и младостта. Танците им са живи и буйни, оттам и названието на лазарското хоро - “буенек.“

# posted by bulgarian_kuber @ 10:40 PM

Кумичене

На следващия ден, участвалите в Лазаруването моми отиват на реката и пускат по течението изплетените от върбови клонки и цветя венчета. В някои части на страната всяка мома приготвя и специален обреден хляб - “кукла“. На реката се чупят залци от “куклите,“ наричат се и се пускат във водата. В това време момците пазят по-долу от момичетата в тихата вода да хващат залците. Всеки момък бърза да хване повече, за да ги даде вкъщи на агнетата, телетата и овцете да не боледуват и да раждат женски през следващата година. Девойката, чието венче или хляб излезе най-напред по течението, става “кумица.“ Това е голяма чест. Тя повежда моминското хоро към своята къща. Вярва се, че тя ще се задоми в близката една година. Този красив ритуал е съпроводен открай-докрай със звънки песни и веселие.

# posted by bulgarian_kuber @ 10:30 PM

Разпус
На Лазаровден старите българи почитали еднакво новия живот и смъртта! Вярвало се, че на следващия ден душите на мъртвите се “разпускат“ от гробовете, за да посетят своите близки. Ето защо на Лазаровден се прави задушница, подава се за мъртвите и се палят огньове в тяхна памет.

# posted by bulgarian_kuber @ 10:00 PM коледарските и сурвакарски обичаи на мъжете. В тях участват момичета, които сега се замомяват, на възраст от 10 до 16 години. Облечени са в празнични дрехи, с цветни венци на главите. В ръцете лазарките носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове. Групата на момичетата влиза във всяка къща и изпълнява песен - пожелание към всеки член на семейството за здраве, плодородие и щастлив живот. Стопаните ги даряват с яйца, орехи, пари. Песните, които се изпълняват на този ден са с любовен характер. Играят несключено лазарско хоро. Цялата обредност има посветителен характер за момичетата-участнички. От този момент те влизат в групата на момите и вече са готови за женитба и продължение на рода. Народът казва, че мома, която не е лазарувала не може да се ожени. Следващият ден, Цветница, е продължение на Лазаровден. Лазарувалите моми се събират на реката и всяка носи върбово венче с някакъв белег на него. Венчетата се нареждат на дъска и се пускат по течението на реката, което излезе най-напред, тази мома ще се омъжи първа през годината. В християнската традиция Лазаровден е посветен на Иисусовия приятел Лазар, когото Христос съживил и върнал от мъртвите. Цветница пък припомня тържественото посрещане на Спасителя в Йерусалим, когато жителите на града посрещнали месията с цветя и лаврови клонки.

(скрий)


изглед за голям екран ...