Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициТодоровденЧестит Тодоровден!
Честит Тодоровден!

Тодоровден: Честит Тодоровден!

<< Прати...

Ключови думи: Картичка, поздрав, кон, галоп, бряг, вълни, море, океан, Тодоров, ден, празник, конен, спорт, празнуват, Тошо, Тошка, Тодор, Тодорка, Теодора, Теодор, Дора

Днес празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор Тирон.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете.

Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на любимото на всички конно състезание - кушия.

Победителят се награждава, като конят получава обикнове (още ...)
но юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове.

Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост.

Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна.

Легендата разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на Цариградския архиепископ Евдоксий и известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.

На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: “Да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната“.

Архиепископ Евдоксий запитал: “Кой е този, с когото говори?“, а Св. Теодор си казал името. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Затова всяка година споменават с благодарност светеца.

След историята ето и една картичка с което може да поздравите не само именниците, но и всички хора който заслужават :)

(скрий)


изглед за голям екран ...