Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициДен на труда - 1 майЧестит ден на труда!
Честит ден на труда!

Ден на труда - 1 май: Честит ден на труда!

<< Прати... >>

Ключови думи: май, описание, ден, на, труда, деца, плакат, балони, рисунка, самолет, знаме

Известно е, че 1-ви май се е отбелязвал като ден на солидарността на трудещите се. Този празник води началото си в Америка. Историята на тази дата е свързана със събития, които са станали в Чикаго през 1886 година

Тогава на 1- май 1886 година работниците от Чикаго обявили стачка против 15 часовия работен ден и настоявали пред собствениците на фабриките да се премине на 8 часов работен де. Демонстрациите са продължили 4 дни. През юли 1889 година 1-ят Конгрес на 2-ия Интернационал в Париж излязъл с решение 1-ви май да се смята за Д (още ...)
ен на международната борба за 8-часов работен ден и Ден на международната солидарност на трудещите се от всички страни.

От 1992 година в Русия празникът е преименуван в Празник на пролетта и труда. Празнуването се извършва в чест на възраждащата се природа, разцъфтяващата пролет. Зимата си е заминала — природата започва нов живот.

Още древните гърци на този ден са окичвали с вълнени лентички свещения бор Атис (съпругът на майката земя – Кибела) в чест на неговото възкръсване. Борът бил с отрязани клони. Носили са го с тържествена процесия до Храма, като по време на шествието всички са танцували около дървото. В древния свят този ден се превърнал в Празник на Хилариа (веселието).


Тези дни са били посветени на общи веселби и публични жертвоприношения, и на никой не е било позволено да показва някакви симптоми на скръб или тъга.

0_850a5_9ffeb772_XL post366436_3874669_4611363

По-късно при северните народи празникът е бил посветен на Майската Кралица и на Зеленото Човече. През средните векове този обичай е приет от немците и съществува и до днес.

Украсяването на домовете (отвътре и отвън) с млади клончета и цветя е задължително. Всичко това осигурява успех, здраве, богат урожай. През нощта се палят огньове, около които се танцува и се прескача огъня. Избират се Майските Кралица и Крал.

Символ на Първи май е Майското дърво. То олицетворява световната ос, около която се върти Вселената. Седемте лентички символизират седемте цвята на дъгата. Размотаването на лентичките от центъра е символ на възникването на света от центъра.

Стълбът е олицетвoрение на мъжа, а венеца – на жената.

1-и май е многостранен празник – той се отбелязва в много страни, обединявайки хора от различни националности, олицетворява радостта от възраждането и пробуждането на природата.

(скрий)


изглед за голям екран ...