Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициЛазаровденЛазарки
Лазарки

Лазаровден: Лазарки

<< Прати... >>

Ключови думи: лазарки, поляна, празник, картичка

Християнският празник Лазаровден носи името на Свети Лазар, което е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Исус Христос. Четири дни след смъртта си, той e възкресен. Исус казва “Лазаре, излез вън!“ и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува в събота - ден преди Цветница. На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. Това е пролетен ритуал и е женското съответствие на коледуването, в което, според традицията, участват само момчета.

Лазаровден е
Лазаровден е

(още ...)
Спасителят е в земите отвъд река Йордан

Лазарка трябва да стане всяка девойка - не е ли лазарувала поне веднъж, не може да се омъжи. Задължителна норма за всички подрастващи девойки, лазаруването отбелязва преломния момент, в който момичето става мома, която може да бъде сгодявана. Обичаят е от така наречените предбрачни ритуали, чрез които общността символично приема вече порасналата девойка и я подкрепя в желанието й да се задоми и да създаде собствено семейство.

В ритуала участват момичета от 12-13 до 15-16 години, които се наричат “лазарки“, Те берат цветя за венците, които ще оплетат за следващия ден - Цветница. Лазарките са облечени в носии, окичени са с венчета от пролетни цветя и с кошници в ръце, те тръгват из селото. Момичетата влизат във всеки двор и пеят, а стопаните ги даряват с пресни яйца и дребни монети. В миналото именно на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

След като обиколят селото, лазарките отиват на реката и пускат венчетата си от върба във водата. На която венчето излезе най-отпред, тя ще се омъжи първа.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение, както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

(скрий)


изглед за голям екран ...