Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициИмен ден Мария - голяма богородица - 15/0815 Август - Голяма Богородица Честит Празник!
15 Август - Голяма Богородица Честит Празник!

Имен ден Мария - голяма богородица - 15/08: 15 Август - Голяма Богородица Честит Празник!

Прати... >>

Ключови думи: бродирана, шевица, икона, дева, Мария, Голяма, Богородица

15 Август - Голяма Богородица

На този ден имен ден празнуват: Mария, Mариaнa, Mариянa, Mариo, Деспинa

Информация за Голяма Богородица

Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

Традиции и обреди

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чес (още ...)
тва рожденият ден на Христовата майка. Никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве.

На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден.

Поверия

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

(скрий)


изглед за голям екран ...