Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициДен на Европа 09 майДен на Европа
Ден на Европа

Ден на Европа 09 май: Ден на Европа

<< Прати... >>

Ключови думи: Европейският, съюз, флаг, знаме, звезди

Честит ден на Европа!
На 9 май се чества Денят на Европа. На тази дата през 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. В Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски държави да обединят производството си на въглища и стомана като “първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. На този ден се п (още ...)
оставя началото на обединението на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като “Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 година лидерите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Идеите на Робер Шуман за обединение на Европа са насочени към постигането на дълготраен мир и стабилност в страните от континента. 61 години след прочитането на декларацията, Европейският съюз е факт и включва вече 27 държави членки. Символите на обединена Европа са синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта и единната валута – еврото.

(скрий)


изглед за голям екран ...