Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициПърва пролет- 20/03 - 21/03

Поздрави и картички в категория "Първа пролет- 20/03 - 21/03"

Намерени: 54 картички на 5 страници. Показани: 1 до 12 .

20-21 Март - Пролетно равноденствие

Астрономическата пролет настъпва на 20 март, а на всеки 4 години веднъж – на 21 март.
Такива особени година бяха 2007-ма, 2011-та, и 2015-та.
Следващата особена пролет /на 21 март/ ще бъде през 2019 година.

Всички знаем какво означава думата “Равноденствие” и защо е пролетно - тогава денят и нощта са равни помежду си по цялата повърхност на нашата планета.
Астрономическото наименование на този забележителен момент е “пролетно равноденствие” – пролетно, защото то не е единственото равноденствие през годината.
... Когато в северното полукълбо имаме пролетно равноденствие, от другата страна на екватора, в южното полукълбо, имаме есенно равноденствие и обратното. От едната страна на екватора зимата отстъпва място на пролетта, от другата – лятото се сменя с есен.
Годишните времена в северното полукълбо не съвпадат със сезоните в южното.

Какви още чудеса стават през пролетта? Дните постепенно нарастват, Докато на 21 март те са равни с нощите, на 22 юли денят е 15 часа, а нощта само 9. Освен това нагряването от Слънцето се увеличава след като на 21 /20/ март то пресича екватора, устремено на север и започва да нагрява земята все по-отвесно. Това неминуемо се отразява на цялата Природа, от растежа на растенията и миграцията на птици и животни до съзнанието на хората.

“През всички годишни времена слънчевите лъчи не действат еднакво, - обяснява Учителят Петър Дънов. – Земята /дадено място/ в началото на Пролетта е повече отрицателна и затова най-много приема. Ето защо през Пролетта слънчевите лъчи действат най-лечебно!

От 22 март нататък Земята постепенно става положителна. През лятото тя е вече доста положителна и затова приема по-малко. И летните лъчи действат, но по-слабо. ...През Пролетта и лятото има прилив на енергия към земята, а есен и зима – отлив. Затова най-благоприятното влияние на Слънцето започва от 22 март. Всички онези организми, които са здраво устроени, се ползват от тази енергия, а слабите организми се разтопяват от нея и отслабват още повече. ... Най-добрите месеци за обновяване са от 22 март, през целия месец април и май до 22 юни.”

“Пролетно и лятно време от 22 март всяка година препоръчително е да се ляга и да се става рано,
за да се посреща Слънцето и да приеме човек своя дял от него, тъй както пчелите събират нектар от цветята.
Всеки трябва да прави опити ред години, за да се убеди в тази истина.”

“Доброто влияние на Слънцето върху човека подобрява състоянието на артериалната кръв. Слънцето повдига човешките мисли и чувства , с което и кръвта на човека се пречиства.”

Честита Пролет!


изглед за голям екран ...