Top картички
Нови картички
Всички картичкиКалендарни празнициПетровден - 29/06

Поздрави и картички в категория "Петровден - 29/06"

Намерени: 33 картички на 3 страници. Показани: 1 до 12 .

Празнуват носещите имена: Павел (означава малък), Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петрана, Петранка, Петър (означава - камък, скала), Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава - пратеник), Камен, Кремена.

На 29 юни празнуваме Петровден. Именици на празника са всички, кръстени на светиите, както и Петрана, Пенка, Петя, Павлина, Камен.

Най-важните обстоятелствата на живота на светиите Петър и Павел, са записани в книгата "Деяния на апостолите", а за апостол Петър - и в светото Евангелие.

В представите на българите, Петър и Павел са братя, а някъде се смятат и за близнаци. В традиционния календар на Петровден завършват Петровите пости и се отговява с младо петровско пиле - жертва на светеца. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки-петровки. От тях жените раздават за здраве. На някои места от тях се раздават като помен за умрели деца. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.


изглед за голям екран ...